Bayram Tatlısı: Kalburabastı Tarifi

Bayram Tatlısı: Kalburabastı Tarifi

Geleneksel Türk mutfağının lezzetli tarifleri arasında yer alan kalburabastı, ağızda dağılan yumuşacık hamurun içinde damakları şenlendiren iri doğranmış ceviz içiyle bayram sofralarını zenginleştirir. Hurma, Halbur ve Aksaray Şeker Böreği olarak da bilinen kalburabastı tatlısının tarifi Osmanlı mutfağından günümüze kadar uzanır. Adını üzerine yapılan özel süsleme şeklinden alan kalburabastı, evde kolaylıkla yapabileceğiniz geleneksel bayram tatlısı tarifleri arasında yer alır. Özel şerbetiyle de tatlı pek çok damak zevkine hitap etmeyi başarır. Bayramların vazgeçilmezlerinden olan kalburabastı nasıl yapılır? Gerekli olan malzemeler neler? Gelin, kalburabastı tarifine merak edilen diğer detaylara daha yakından bakalım.

Kalburabastı Tarifi İçin Gerekli Malzemeler

Şerbetli tatlı tarifleri içinde ayrıcalıklı bir yere sahip olan kalburabastı için gerekli olan malzemeler hamur, iç kısım ve şerbet olmak üzere üç ayrı şekilde maddelenebilir. Çay ve Türk kahvesinin tamamlayıcı olan kalburabastı tatlısının malzemeleri şu şekilde sıralanabilir:

  • 125 gram margarin veya tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ (125 ml)
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı irmik
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay kaşığından az tuz
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 3,5 su bardağı un

Şerbetli kalburabastının içi için gerekli olan malzemeler;

  • 1 su bardağı iri doğranmış ceviz içi

Ev yapımı kalburabastı şerbeti için gerekli olan malzemeler;

  • 3 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su (600 ml)
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

Lezzetli ve Kıyır Kıyır Kalburabastı Nasıl Yapılır?

Şerbetli Türk tatlıları arasında severek tüketilen ve yapımı son derece kolay olan kalburabastı tarifinde dikkat edilmesi gereken bazı incelikler bulunur. Kıyır kıyır hamurundan lezzet şöleni yaşatan özel cevizli iç harcına, şerbetinden pişirme yöntemine kadar bazı detaylara özen göstererek evinizde son derece lezzetli sunumlar hazırlayabilirsiniz. Yumuşak bir kalburabastı elde etmek için öncelikle yapım aşamalarını eksiksiz şekilde tamamlamak gerekir. İlk adım olarak şerbet yapımı ile başlayabilirsiniz. El açması kalburabastı tarifinde şerbetin ılık olarak uygulanması son derece önemlidir. Bu ipucu tarifenize hem görsel hem de leziz bir dokunuş katar. Kolay kalburabastı tarifi şerbeti için şu adımları takip edebilirsiniz;

  • Tencere içine 3 su bardağı toz şeker ve 3 su bardağı suyu ekleyin ve ardından karışımı iyice karıştırın. Yaklaşık 15 dakika boyunca sürmesi gereken bu işlemin ardından karışıma 1 tatlı kaşığı limon suyu ekleyin. Limon suyu ilave edilen karışımı yaklaşık 4-5 dakika daha karıştırın ve sonrasında şerbeti soğumaya bırakın.
  • Soğumaya bırakılan şerbetin üzerini kapatmayın. Üzeri kapatılan şerbet ağır bir kıvam alır ve istenilen yumuşak görünümü oluşturmaz.

Kalburabastı Hamuru Nasıl Hazırlanır?

Şerbet hazırlandıktan sonra tarifin hamur ve iç harcını yapmaya başlayabilirsiniz. Hamurun yumuşak olması ve kolay yoğurulması için malzemelerin oda sıcaklığında bir süre dinlendirilmiş olması gerekir. Böylece tarifiniz çok daha lezzetli olur. Hamuru hazırlamak için şu adımları takip edebilirsiniz;

  • Yoğurma kabının içine tereyağı/ margarin, yoğurt, sıvı yağ ve yumurtayı alın. Malzemeler tamamen harç hâlini alana kadar karıştırın.
  • Karışım homojen bir görünüm aldığında irmik, vanilya, kabartma tozu ve unu ekleyin. Sonrasında hamur yoğurma aşamasına geçin.
  • Hamur yoğurup istenilen yumuşaklığa ulaştıktan sonra tatlının iç harcını hazırlayabilirsiniz. Tatlının iç harcı için ceviz içlerini iri iri doğrayın.
  • Dinlenen hamuru ufak parçalara ayırarak daire şeklinde açın. Hemen sonrasında iri doğranmış ceviz içlerinden belirli bir miktar hamur içine yerleştirin. Hamuru bohça şeklinde kapatın. Dilerseniz bu aşamada kalıp kullanabilirsiniz. Kalıpsız yapılan tariflerde üzerindeki mini taneleri elde etmek için rende tercih edebilirsiniz. Hem rende hem de kalıp görsel olarak kusursuz görünümler sunarak tariflerinizi şık bir şekilde servis etmeye yardımcı olur.
  • Parçalara ayırdığınız ve açtığınız tüm hamurların içine ceviz içlerini yerleştirin ve malzeme bitimine kadar bu şekilde işleme devam edin.

Ramazan bayramı tatlıları arasında yer alan kalburabastı, severek tüketilen şerbetli tatlılardan biridir. Bu özel ve kıyır kıyır tatlının hazırlanması için pişirme aşamasına ayrıca dikkat etmek gerekir. Üstü ya da altı yanmış, içi pişmemiş veya şerbetini çekmemiş kalburabastı aradığınız lezzeti veremeyebilir. Bu nedenle tarifin pişirme aşamalarına da büyük bir titizlikle yaklaşmalısınız. İşte, kalburabastı pişirme ipuçları;

  • Özenle hazırlanan kalburabastıyı fırında pişirmeden önce tepsinin altına pişirme kâğıdı sermeniz oldukça önemli bir adımdır. Tepsiyi hafifce yağlayarak servis ve sunum aşamasında tatlının kolayca ayrılmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca bu yöntem sayesinde taltının alt kısmı yanmaz ve tepsiye yapışmaz.
  • Önceden 170 derecede alt ve üst olarak ısıtılmış fırında tatlınızı pişirmeye bırakabilirsiniz. Tatlınızı fırın içine yerleştirdikten sonra fırını ayarını 180 dereceye getirmeyi unutmayın.

Bayramların, özel gün ve davetlerin vazgeçilmez tatlısı olan kalburabastıyı servis etmeden önce son aşama olan şerbetleme kısmına geçebilirsiniz. Şerbeti dökerken şu aşamaları takip edebilirsiniz;

  • Pişirme işlemi tamamlandıktan sonra tatlıyı 3 ila 5 dakika kadar dinlendirin. Dinlendirme işlemi yapılmadan şerbet dökülürse şerbet tam olarak tatlı ile bütünleşmez ve iç kısmı kuru kalır.
  • Dinlendirme işleminden sonra ilk aşama olarak yapılan ve soğumaya bırakılan şerbeti tatlının üzerine dökün. Bu noktada şerbetin ılık olmasına dikkat edin. Soğuk ve sıcak şerbet hamurun dağılmasına ve şeklinin bozulmasına neden olur. Bu nedenle şerbeti ılık olarak uygulayın.

Kalburabastı Tatlısı Besin Değeri

Lezzetiyle damakları şenlendiren, mideleri bayram ettiren kalburabastı tatlısının besin değerleri porsiyona ve tüketilen miktara göre değişiklik gösterir. 100 gramlık cevizli kalburabastı ortalama yaklaşık 491 kaloridir. Ayrıca 100 gramlık porsiyonda 67,39 gram karbonhidrat, 8,02 gram protein ve 22,2 gram yağ bulunur. 100 gramlık kalburabastı porsiyonunda 16,48 mg kolesterol, 1,99 gram lif vardır. A ve C vitamini yönünden zengin olan tatlının aynı zamanda 100 gramlık porsiyonunda 38,66 mg kalsiyum ve 1,07 mg demir bulunur. Besin değeri açısından kalorisi yüksek olan kalburabastıyı bir ya da iki adet şeklinde servis edebilirsiniz.

Kalburabastı Tatlısı Sunum Önerisi

Evinizde zevkle hazırladığınız kalburabastının üzerine süs şeker ya da dondurulmuş vişne ekleyerek misafirlerinize şık sunumlar hazırlayabilirsiniz. Ayrıca tatlıyı damak zevkinize göre farklı şekillerde de servis edebilirsiniz. Kalburabastı üzerine tarçın ya da pudra şekeri serpiştirerek sunulan lezzetin zenginleşmesine katkı sağlayabilirsiniz. Pudra şekeri ve tarçının yanı sıra kalburabastı üzerine file badem, fındık ya da toz fıstık eklenerek görsel şöleni en üst seviyeye çıkaran sunumlar yapabilirsiniz. Kalburabastının şekerli tadını yumuşatmak ve ağızda daha soft bir lezzet oluşturmak için dondurmayla da servis edilebilirsiniz. Ayrıca klasikleşmiş tadından çok daha farklı bir lezzette kalburabastı sunmak için hamuruna haşhaş ekleyebilirsiniz. Bayramda sevdiklerinize, ailenize, akraba ve dostlarınıza yanında sıcacık çay ya da Türk kahvesi ile evde hazırladığınız mis gibi taptaze kalburabastıyı ikram edebilirsiniz. Geçmişten günümüze lezzetiyle büyüleyen kalburabastı tatlısını özel günlerde sunarak sofralarınıza değer katabilirsiniz.

Her tarife yakışan, sağlıklı ve taze Oleamea zeytinyağı ile lezzetli yemekler hazırlamak çok kolay. Oleamea’nın kendi üretimi olan taptaze soğuk sıkım zeytinyağını tarifllerinizde deneyebilir; tatlı ve tuzlu pek çok lezzeti hazırlarken kullanabilirsiniz.  


Daha eski gönderi